Orgel

Orgel in de Christelijk Gereformeerde Kerk Sneek

In 1968 kwam er een nieuw orgel in de Christelijk Gereformeerde Kerk van Sneek. De reden was dat het vorige – historische – orgel bij de kerkbrand van 1963 geheel verloren ging. Van de uitgekeerde verzekeringsgelden kon het huidige instrument, dat in 1967 werd gebouwd door de fa. B. Pels te Alkmaar worden aangeschaft. Hoewel in aanleg bestemd voor een ander kerkgebouw kon plaatsing aldaar niet doorgaan en werd het instrument aangekocht voor de kerk te Sneek. Het instrument kon daardoor ook direct geleverd worden (1968). Bij de aankoop waren nog twee registers niet van pijpen voorzien.

In 1977/78 kwam geld vrij om de beide registers als nog te plaatsen en het orgel daarmee te completeren. (Dit dankzij een deel van een legaat dat aangevuld werd met de opbrengst uit financiële acties binnen de gemeente.) Op de open plaats van het hoofdwerk werd een fluit 4’ en op die van het borstwerk een Dulciaan 8’ geplaatst. Voor het borstwerk werden deurtjes aangebracht die met een trede te bedienen zijn. Tevens werd het orgel grondtoonrijker geïntoneerd, om met de nieuwe registers een betere versmelting van de klank in de ruimte te krijgen. (Uitgevoerd door Pels & van Leeuwen Orgelbouw.)

Sinds 2001 is een Quint 2 2/3’ uit de mixtuur als afzonderlijke stem te registreren, waardoor een logischer registratieopbouw is ontstaan zonder het oorspronkelijke klankconcept te wijzigen. (Uitgevoerd door W. te Groen, Orgelbouw.)

 

 

De dispositie is nu als volgt:

Hoofdwerk (Manuaal I, C-g’’’)
Borstwerk (Manuaal II, C-g’’’)
Prestant 8’ Holpijp 8’
Roerfluit 8’ Spitsfluit 4’
Octaaf 4’ Prestant 2’
Fluit 4’ Larigot 1 1/3’
Quint 2 2/3’ Dulciaan 8’
Mixtuur 5 st ( 2’)
Sesqualter 2 st (disc) Tremulant (Borstwerk)
Pedaal (C-f’)
Subbas 16’

Koppels

Man I + Man II
Ped. + Man I
Ped. + Man II

Afsluitbare deurtjes Borstwerk
Sleepladen met mechanische tractuur